Exposició temporal


La sala d’exposicions temporal està dedicada a Josep Barberà que, als anys 50 dels segle XX amb altres afeccionats a l’arqueologia, va fer les primeres excavacions al poblat de Ca n’Oliver i sempre va donar el seu suport a l’equip que a partir dels anys 80 va reprendre els treballs arqueològics. La sala Josep Barberà està destinada a acollir el programa d’exposicions temporals del Museu d’Història de Cerdanyola.

Cada any es programen mostres de temàtica diversa relacionada amb el patrimoni cultural i natural. El programa d’exposicions temporal té com a objectiu la divulgació històrica, etnogràfica i natural, en sentit ampli, procurant aportar dades i objectes relacionats amb Cerdanyola i aconseguir la participació de persones i entitats de la ciutat, amb la voluntat d’implicar la societat civil en el dia a dia del Museu.

Per assolir aquests objectius i aprofundir en els continguts de les exposicions es dissenya un programa d’activitats complementari, sovint en col·laboració amb altres museus i serveis municipals.Exposició actual: Ossos: un viatge a l’època medieval

de la mà de l’antropologia físicaDel 22 de febrer al 15 d'abril

L’exposició “Ossos: un viatge a l’època medieval de la mà de l’antropologia física” ens apropa a les condicions de vida de les poblacions catalanes entre els segles VIII i XV a través de l’estudi de les restes d'esquelets localitzades en jaciments arqueològics bàsicament de la Catalunya Central.

L’exposició explica com vivien i morien els nostres avantpassats de l’edat mitjana i aprofundeix en diferents aspectes de la seva vida a partir de la utilització de diverses tècniques de l’antropologia física –la ciència que estudia les restes òssies– i la paleopatologia –la ciència que estudia les malalties que van patir persones o animals del passat.

Una part important dels monuments i necròpolis presentades en aquesta mostra varen ser estudiades en col·laboració per membres del laboratori de paleopatologia i paleoantropologia del Museu d’Arqueologia de Catalunya i foren excavats pel Servei del Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL) de la Diputació de Barcelona i per altres centres d’investigació i empreses.

 

Exposició actual: Coincidències insòlites. El collaret viatger
Museu de Ca n’Oliver – CIPR Molí d’en RataDel 18 de gener a l'11 de març

El 1929, Vicenç Renom Costa, membre de la Junta de Museus de Sabadell, va excavar dues sepultures neolítiques aparegudes en terres de Can Tiana. La troballa més destacada va ser un collaret de més de 300 denes de variscita de dimensions diverses, una peça molt interessant per entendre la complexitat simbòlica i social derivada de les pràctiques funeràries de la societat del Neolític i de les xarxes d’intercanvi.
Aquesta mostra ens presenta la coincidència d’aquest collaret neolític localitzat entre els límits de Cerdanyola i Ripollet i que actualment es troba al Museu d'Història de Sabadell.
El Museu de Cerdanyola disposa d'una rèplica del collaret que s’exposa amb diferents elements relacionats amb el treball d'aquest tipus de pedra i amb la fabricació de collarets.Pròximes exposicions