CERDANYOLA, CULTURA, NATURA I PATRIMONI

2023



Església Romànica de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes

Tercer diumenge de mes (excepte l'agost) de 10:00 a 14:00 h

L'antiga església parroquial és un edifici romànic construït al segle XII a la vall de les Feixes, a la serra de Collserola, sobre les restes d’un temple preromànic documentat des del 995 i un cementiri de tombes antropomorfes.
Sant Iscle és un element singular de la història medieval i moderna de Cerdanyola i el seu passat pagès queda reflectit en les successives reformes que s’hi van fer al llarg dels segles.

Activitat gratuïta.


Visita als Jardins Històrics de Cerdanyola

Quart diumenge de mes a partir de les 11:30 h

Itinerari que connecta Can Llopis i Ca n’Ortadó, dos jardins amb història vinculats a un temps en què Cerdanyola del Vallès va tenir una comunitat d’estiuejants important.

El recorregut comença a la porta de Can Domènech (Museu d'Art de Cerdanyola del Vallès) a les 11:30 h i acaba a Ca n’Ortadó a les 13:30 h.

Activitat gratuïta amb inscripció prèvia al Museu d’Art de Cerdanyola del Vallès o bé trucant al telèfon
935 914 130.


Arquitectures de paper

Del 26 de novembre de 2023 al 14 de gener de 2024

A partir del 26 de novembre la sala d'exposicions del Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver acollirà aquesta mostra. En aquesta ocasió es tracta d'una temàtica molt especial: els retallables de paper d'edificis o construccions de valor històric, però també vehicles de tota mena.

L'exposició ha estat cedida gratuïtament per l'entitat PAPETI (paper, pega i tisores) que va néixer fa més de 35 anys i que se n'ocupa de la itinerància. Comissariada per Xavier Solé, va ser produïda el 2018 per la Generalitat de Catalunya i per altres institucions i entitats. Des d'aleshores ha anat itinerant per centres d'exposició i museus d'arreu del país.

Com ja és habitual, des del Museu d'Història hem preparat diverses activitats (visites i tallers) per aprofundir en el contingut de l'exposició.


  • Inauguració i visita guiada
    El diumenge 26 de novembre a les 12:00 h s'inaugurarà l'exposició dedicada als retallables de paper d'edificis i mitjans de transport. Una afició molt popular durant la segona meitat del segle XIX i la primera meitat del XX.
    Un dels membres de l'entitat PAPETI, ens farà un recorregut per l'exposició i ens explicarà la història d'aquest tipus de retallables.

  • Arquitectures de tots els temps
    El 17 de desembre d'11:30 a 13:30 h, dins de la programació de l'exposició, el CRAC i el Museu d'Història, us proposem endinsar-vos en el món de l'arquitectura de paper que no fa tants anys era un entreteniment per a persones de totes les edats.
    L'activitat consisteix en un recorregut històric per les 150 maquetes i després farem un taller de retallables d'edificis de totes les èpoques. L'activitat està pensada per a tota mena de públic a partir de 8 anys.

XIX Edició. Camí de Justícia

22 de desembre de 2023 de 18:45 a 23:45 h

El 22 de desembre de 2023 tanquem la programació del Museu d'Història amb la ja tradicional caminada nocturna entre Cerdanyola i Sant Cugat que recorda els fets ocorreguts la nit de Nadal del 1350, quan el noble cerdanyolenc Berenguer de Saltells va assassinar l'abat Biure del monestir de Sant Cugat en plena missa del gall.
L'activitat inclou un sopar lleuger i l'obra de teatre "Pedra i Sang", que escenifica els fets de manera ben original i fent referències al present. L'anada es farà a peu i la tornada a Cerdanyola en autocar.

Per participar cal fer inscripció prèvia entre el 8 i el 18 de desembre trucant al telèfon 93 580 45 00 en l'horari d'atenció al públic o enviant un missatge al correu museucanoliver@cerdanyola.cat.

El dia 20 de desembre a les 10:00 h se celebrarà el sorteig de les 40 places disponibles de què disposa Cerdanyola.

L'activitat està pensada per a majors de 10 anys. Es recomana portar calçat adequat per caminar i una lot per persona.